További blog cikkek
Összes blog

Az irodalom életre kel(l) Film. Színház. Zene

Ingyenes programok kicsiknek és nagyoknak november 25-én 10:00-20:00 óráig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában(1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) A rendezvényen való részvételhez nem szükséges a könyvtári tagság.                                                                

Egész nap izgalmas programokkal várunk!

Sárkányos Gyerekkönyvtár programjai

10:30-11:30
Apa olvas!
Diafilm felolvasás Varró Danival és papírszínház Dávid Ádámmal. Varró Dani felolvassa a Csütörtök a kisördög című diafilmjét és még más gyerek kedvenceket is. Dávid Ádám Huzatsárkány a várban című meséjét adja elő.

11:30-14:00
Kézműves foglalkozások

15:00-16:00
Figurina Bábszínház: Grim(m)aszok tárgyjáték
A fantázia segítségével minden életre kelhet! Az előadás során közönséges használati tárgyak elevenítik meg a Hófehérke és a hét törpe, A nyúl meg a sün, a Csipkerózsika és a Piroska és a farkas Grimm-meséket.

 

Gyertek a Wenckheim-palota csodálatos termeibe! A Könyvtár olvasótermei érdekes eseményeknek adnak otthont egész nap.

Bölcseleti olvasóterem

11:00-12:00
A történetek életre kelnek – Rajzos foglalkozás Dudás Győző grafikussal és Bosnyák Viktória íróval.
Bosnyák Viktória természetesen mesél, Dudás Győző természetesen rajzol. A két fővárosban született alkotó és számtalan színes mesehősük, rengeteg mosollyal és a gyerekekkel közös, vidám alkotással ünneplik szeretett Budapestjük születésnapját.

15:00-16:00
Szóra bírt betűk
Beszélgetés Székely Kriszta színházi rendezővel, Török Ferenc rendezővel (Moszkva tér, Szezon, Overnight) és Hajduk Károly színésszel (Akik maradtak, Félvilág, A martfűi rém).

17:00-18:00
89 kalória: 60 perc kultúrafogyasztás ínyenceknek és mindenevőknek
Beszélgetés Grisnik Petra színésznővel és Juhász Anna irodalmárral.

Fogadóterem

10:00-16:00
Készítsd el saját animációs filmedet a BABtérrel!
Az országban egyedülálló Animációs Játszóház Karaván egyszerre használja a modern technikát és a kreativitást megmozgató kézi alkotást. A résztvevők megismerkedhetnek az animációs filmek rejtelmeivel, majd saját kisfilmekkel térhetnek haza.

Ezüst szalon

15:00-16:00
Tóth Maja beszélgetése Zoltán Áron színésszel a Vígszínház Pál utcai fiúk adaptációjáról.

Kis bálterem

10:00-16:00
A Magyar Tolkien Társaság bemutatja az író varázslatos világát.
Megismerkedhettek a tündeírással, lesznek társasjátékok és kvízjáték, valamint fegyverkiállítás is.

Nagy bálterem

11:30-12:00
 Füge Produkció – Pagony – Hab a tortán! Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon gyerekelőadás
Főmedvénk a városban alussza téli álmát. Így talált rá a Költő: egy parkban, padon szunyókálva. A kis Főmedvét óvatosan a karjába vette, de talán ügyetlenül: a mackó felébredt. A Költő mesélni kezdett neki egy madárról, valaha volt legjobb barátjáról. A mackó csukott szemmel egy dallamot dünnyögött magának. Aztán csend lett. Hadd aludjon még egy kicsit, mindjárt itt a tavasz. Az előadás Tandori Dezső Medveálom madárszárnyon kötetét alapul véve asszociatív sétára hívja a gyerekeket a medvék és verebek világába. Zenék, képek és álmok segítségével próbálunk közelebb kerülni ahhoz az ősbizalomhoz, ami az álmodó és az álmát őrző, a gyerek és a szülő között fűződik.

16:00-17:00
Paár Julcsi: Rókatánc – zenés, mesés komédia az egész családnak
Egy magával ragadó, nép- és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkád. A virtuóz zenészek, a dinamikus és humoros táncszínházi elemek, a lendületes sodrású játék impulzív, korosztályokon átívelő mesevilágot teremtenek. Nem csoda hát, hogy a történet szereplői és az őket minden kalandban végig kísérő muzsikusok mellett, a közönségből is előbújik a világot felfedezni vágyó gyermeki én, vagy egy merész, mindenre elszánt róka. Aki nem hiszi, járjon utána!

A program csak előzetes regisztrációval látogatható. Teltház! További regisztrációt nem tudunk fogadni, köszönjük a megértést.

19:00-20:00
Minden titok
– Für Anikó és Hrutka Róbert zenés irodalmi estje
„Lélekfrissítő zenés irodalmi inhaláció”
A két ihletett művész előadásában hallhatók lesznek versben és dalban elmesélve többek között József Attila, Ady Endre, Kaffka Margit, Bereményi Géza, Zelk Zoltán és Pilinszky János legszebb költeményei, megfűszerezve Hrutka – Bereményi dalokkal.

Negyedik emeleti előtér

10:00-16:00
VISU slowdesign pecsét és print készítő workshop felnőtteknek és gyerekeknek (Szülői segítséggel már 8 éves kortól.)
Az eseményen elkészítheted saját pecsétedet, amivel printelhetsz magadnak egy Budapest Könyvfőváros vászontáskát.
Emellett megismerkedhetsz a VISU slowdesign Ex libris pecséteivel, amivel - ha hozol magaddal egy könyvet - névre szóló lenyomatot készíthetsz.
A Budapest 150. születésnapjára készült, a főváros részleteit tartalmazó betűkészlettel is pecsételhetsz, amit ha bekeretezel, a szobád falát is díszítheti majd.
Az esemény során saját Ex libris előrendelésére is lesz lehetőség és környezetbarát füzetet és képeslapot is tudsz vásárolni print alapnak.

Origami foglalkozások.

Az Ötpacsirta Szalon programja (VIII. ker. Ötpacsirta utca 4.)

18:00-19:00
Zongora – Film – Zene:
Szalai Éva zongoraművész és Tóth Endre zenetörténész estje
Szalai Éva koncertjén olyan zongorazenéket hallhat a közönség, amelyek egy-egy filmnek köszönhetően lettek igazán emlékezetesek, illetve amelyek igencsak hangsúlyozzák egy adott ponton a képi világot, illetve a rendező által sugallt érzelmeket. De vajon milyen üzenete van egy jól időzített filmzenének? Milyen képzettársításokat kelthet bennünk egy filmben hallható zenemű? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az elhangzott művek között Tóth Endre zenetörténész, aki Szalai Éva zongoraművésszel izgalmas utazásra invitálja a közönséget.

A koncerten való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, teltház, több regisztrációt nem tudunk fogadni!

A programváltoztatás joga fenntartva.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Az ingyenes rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg. 

Szöveg és plakát: Budapest Könyvfőváros 2023

Juhász Anna fotó: Falus Kriszta
Grisnik Petra fotó: Kleb Attila
Medveálom előadás fotó: Gulyás Dóra
Varró Dániel fotó: Osgyányi Vilm


2023-11-25

További blog cikk