További blog cikkek
Összes blog

Bábeli Budapest: Nyugtalan aranykor

Az Emberi Jogi és Kulturális Alapítvány szervezésében kerül sor zenével és vetítéssel kísért, beszélgetésekből álló programsorozatra. A 150 éves Budapest születése, élete, lakói, szövevényes történetei és talán újjászületése adják a témáját az eseményeknek. A város története három dimenzióban elevenedik meg a közönség előtt, a szociológia, az irodalom és a zene felől megközelítve.  A városnak saját személyes önéletrajza van, éppen úgy, mint lakóinak.

A programsorozat felvillantja egy-egy korszak gazdag szellemi és kulturális életének fontos jellemzőit, kulturális és zenei világának, irodalmának és színes hétköznapjainak néhány jellegzetes szereplőjét és híres alakját. Képet adunk a különböző nemzetiségek, kultúrák együttélésének sajátosságairól, éltető erejéről, konfliktusairól, s arról, milyen szemléletmód és identitástudat jellemezte Budapestet egy adott korszakban.

Időpont
2023. április. 25. 18:00

Helyszín
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Ötpacsirta Szalon (Budapest, VIII. Ötpacsirta utca 4).

Házigazdák
Lévai Katalin író és Budai Gábor filozófus

Első alkalommal Nyugtalan aranykor címmel a monarchiabeli Budapest lázasan lüktető, ragyogó multikulturális életéről és a csillogó felszín alatt meghúzódó konfliktusairól, titkairól és feszültségeiről mesélünk. Szociológiai tényekkel, színes anekdotákkal, híres írók és filozófusok történeteivel jelenítjük meg a korabeli szellemi és irodalmi életet és az identitástudatot, amely a viharos polgárosodást jellemezte.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg: Lévai Katalin2023-04-25

További blog cikk