További blog cikkek
Összes blog

Családi élményszombat a Kristály Színtérben: RomKult Alapítvány - Beszélgetés Nagy Gusztáv író, költő, műfordítóval

A Könyvfőváros két hétvégén – május 20-21-én és május 27-28-án – számtalan ingyenes családi és gyermekprogrammal vár mindenkit a Kristály Színtérben. A RomKult Alapítvány a magyar és európai roma költészetről, annak az egyetemességéről szóló beszélgetésre várja az érdeklődőket.

Időpont:
2023. május 20. 13 óra

Meghívott vendég: Nagy Gusztáv író, költő, műfordító

A hazai irodalom magyar-roma költészetének időutazását Nagy Gusztáv író saját műveinek a bemutatásán keresztül tesszük meg. A verseit, novelláinak egy részét Balogh Tibor grafikus és zenész megörökítette és megzenésítette. Többek között a verseit az ő zenei előadásmódjában, valamint Baranyi Liliana aranydíjas ifjúsági színjátszós előadásában hallhatjuk majd.
A beszélgetésen a budapesti roma szakkollégium egyetemi hallgatói vesznek részt, hogy egy generációs találkozás keretében hallhassuk a magyar-roma irodalom véleményezésit, gondolatait, átörökítéseinek a fontosságát.  

A RomKult Alapítványról 
Alapítványunk azzal a céllal jött létre, hogy a kultúra, művészet és zene területén olyan hazai, illetve nemzetközi programokat támogasson anyagi és szellemi erőforrásokkal, amelyekben a résztvevők közművelődési és kulturális területen fejtik ki tevékenységüket. 
Kulturális programjaink eredményeként számos civil törekvés valósul meg, nyeri el a határon inneni és határon túli civilek támogatását, és válik meghatározóvá a mindennapjaink életében.  
Figyelembe véve az alapítói okiratban foglalt és a mindennapi munka során követett célokat, a megfogalmazott feladatokat, az évek során felhalmozott tapasztalatokat, hisszük, hogy munkánkkal elősegítjük a magyar kultúra fejlődését a Kárpát-medencében és szerte a világon. 

Az Alapítvány céljai  

  • A magyar zene és a magyar kultúra széles körű megismertetése
  • Tradicionális értékek megóvása, a művészeti és kulturális örökség kutatása
  • Tehetséggondozás, ösztöndíj programok kidolgozása és működtetése
  • Tehetséges fiatal művészek felkutatása, ilyen tárgyú versenyek szervezése
  • A kortárs magyar művészet képviselőinek bemutatása és népszerűsítése 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és képek: RomKult Alapítvány2023-05-20

További blog cikk