További blog cikkek
Összes blog

Családi élményszombat a Kristály Színtérben: Szent Margit Titkos Könyve

A Könyvfőváros két hétvégén – május 20-21-én és május 27-28-án - számtalan ingyenes családi és gyermekprogrammal vár mindenkit a Kristály Színtérben. Ezek közül az egyik program a Varázskuckó által szervezett Szent Margit Titkos Könyve kalandjáték és irodalmi gyógynövényes tanösvény.

Az egyénileg, vagy csapatban is teljesíthető, szakmai vezető és korosztályi megkötés nélküli játék egy nagyjából másfél-két órás program. A városi nyomozós játékok és tematikus séták élményét ötvöző programban a résztvevők saját tempójukban haladva fedezhetik fel az egyes állomásokat, amelyeket mindenképp fel kell keresni ahhoz, hogy megoldják a rejtvényeket. A játékhoz nincs szükség internetre, de a kapcsolódó irodalmi gyógynövényes tanösvény anyaga egy QR-kódon keresztül lesz elérhető.

A játékhoz tartozó feladatlap átvehető: Margitsziget, Kristály Színtér, Placc, Sárkányos paraván, 10:00 és 15:00 között 

Játékleírás
Előkerült egy régi irat a levéltár mélyéről, amelyben hírt adnak egy Szent Margithoz köthető különös, titkos könyvről is. Sok száz évvel ezelőtt, amikor a kolostor falai még épek voltak, s a törökök bevették Buda várát, az apácáknak el kellett menekülniük a szigetről. Ha már nem lehettek többé segítségükre a környék betegeinek, hát hátrahagyták Szent Margit könyvét, mely különböző, gyógynövényekből készült orvosságok receptjeit tartalmazta. Az apáca levele, amelyben titkos írással adta meg, hogy hova rejtette el a könyvecskét, sajnos sosem ért célba. Ha azonban megfejtitek az írást, ez a különleges könyvecske akár elő is kerülhet rejtekhelyéről! 

Indulhat a kódfejtés, kalandra fel! Ha megoldjátok a feladatokat a sziget különböző pontjain, minden jelhez tudtok majd rendelni egy-egy betűt és a könyvecskét megismerheti az egész világ! 
A játék állomásai egyben egy tanösvény állomásait is jelentik, a rejtvényfejtés mellett így sok érdekességet is megtudhattok a szigetről. 

Hogy mi minden vár rátok? 

  • Számos rejtvény a ferencesek romjánál
  • Titkos lakat Szent Margit egykori otthonában 
  • Képrejtvény a Palatinus fürdő bejáratánál

És még sok izgalmas fejtörő más állomásokon is.   

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Varázskuckó és a Könyvfőváros honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét. 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és fotók: Varázskuckó 2023-05-20

További blog cikk