További blog cikkek
Összes blog

Családi élményvasárnap a Kristály Színtérben: Készítsd el saját animációs kisfilmedet a BABtér segítségével!

A Könyvfőváros két hétvégén – május 20-21-én és május 27-28-án - számtalan ingyenes családi és gyermekprogrammal vár mindenkit a Kristály Színtérben.
A Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, azaz BABtér szakembereinek sok éves munkájából nőtt ki az az Animációs Játszóház Karaván, amely az elmúlt években bejárta az országot és gyakran a határon túlra is meghívást kapott. Idén májusban a Könyvfőváros ad teret az érdeklődőknek, hogy kipróbálják, hogyan készülnek az animációs filmek, illetve elkészítsék első, saját kisfilmjüket. 

Időpont:
2023. május 21. 10:00-15:30

Az országban egyedülálló Animációs Játszóház Karaván egyszerre használja a modern technikát és a kreativitást megmozgató kézi alkotást. A résztvevők megismerkedhetnek az animációs filmek rejtelmeivel, majd saját kisfilmekkel térhetnek haza. A vendégek 3 munkaállomáson próbálhatják ki az animáció rejtelmeit. 

1. Stop motion animáció 
Öt úgynevezett trükkasztalon lehet dolgozni párhuzamosan, ahol megismerhetik a résztvevők, hogy miként mozdulnak meg az állóképek és válik belőlük mozgókép, tehát film. Az elkészült alkotások letölthetők lesznek egy Google Drive mappából, így mindenki megkapja majd a saját filmjét. Lehet saját karaktereket tervezni és mozgatni, de rendelkezésre áll majd Lego, különböző kivágott figurák, bab, pálcikák, különböző alakzatok és tárgyak, amiket szintén fel lehet használni a filmhez.  

2. A pixilláció technikájának megismerése
A pixilláció egy kevésbé ismert műfaj, a "mozgatott" kép maga az ember, illetve a valós térben felvett jelenetek, amely meglepően sok csodára, trükkre, varázslatra ad alkalmat. A jókedv és lelkes közreműködés garantált az egész családnak. 

3. Rajzos foglalkozás
A rajzos foglalkozásban a kettő illetve 12 fázisos animáció megélésén keresztül érthetik meg a gyerekek, hogy mozdul meg a kép, akár egy kis rajzlapon is. A 12 fázisos rajz elkészültével pedig egy zoetrópban látják majd meg a mozgás illúzióját. 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és fotók: Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér 2023-05-21

További blog cikk