További blog cikkek
Összes blog

Drakula gróf és a király nyomdásza. Séta a budai várban. Őszi Barangoló a Varázskuckóval 3.

Az Őszi barangoló a Varázskuckóval egy hat alkalmas, őszi sétafesztivál, amely Könyvfőváros 2023 keretében kerül megrendezésre. Ezen az alkalmon egy szerepjátékkal egybekötött kalandsétára kerül sor.

Ebben a sétatípusban a szervezők a séta műfaját ötvözik drámapedagógiai módszerekkel és a városi kalandjátékok és a szerepjátékok elemeivel. A sétatípus rendhagyó mivolta abban rejlik, hogy a sétálók a program elején karakterkártyákat húznak  A program során így a résztvevők egy adott, a séta témájához szorosan köthető történelmi időszak tipikus figuráit testesíthetik meg, és a program különböző pontjain, különböző módon jutnak döntési szerephez. A résztvevők döntéseivel maguk alakíthatják a séta menetét, és a sétához tartozó kerettörténet alakulását is. A programsorozat ezen alkalmán a Drakula gróf és a király nyomdásza. Séta a budai várban programon vehetnek részt az érdeklődők.

A séta időpontja: október. 8. (vasárnap) 10:00

Gyülekező: Hess András tér, Vörös Sün Ház

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni névvel és a résztvevők számának megadásával az alábbi e-mail címen lehetvarazskucko.mese@gmail.com

A programot 14 éves kortól ajánljuk.

A regisztráció határideje: 2023. október 6. (péntek) 23:59

A programon összesen 25 fő tud részt venni. Abban az esetben, hogyha a jelentkezők száma elérte ezt a határt, azt a szervezők jelezni fogják a honlapon. Kérjük, amennyiben jelentkeznek a sétára, de mégse tudnak eljönni, jelezzék azt a szervezők felé. 

Sétánk Mátyás király korabeli várba vezet, Hess András budai műhelyébe, ahonnan 550 évvel ezelőtt került ki az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika. A kalandséta során egy "időutazás keretében" a nyomdász segítségére sietünk, és vele együtt egy különös rejtély nyomába eredünk. Egy eltűnt leány után nyomozunk.

Eközben a sétálók megismerhetnek néhány városi legendát, tévhitet is, elsősorban pedig megismerkedhetünk a nyomdász kortársának, Drakula grófnak igaz történetével.

A séta során az is kiderül, hogy…

  • Milyenek voltak az első, budai nyomdász mindennapjai?
  • Mi történt Drakula gróf nagy szerelmével?
  • Melyik ház állt a budai várban kísértetjárta hírében?
  • Hogy végződött egy hírhedt zsidó férfi és egy német keresztény leány titkos kapcsolata?
  • Mi köze van Mátyás királynak a mérgezett fügéhez?

A Varázskuckó ingyenes programjainak további részleteiről a csapat Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a Varázskuckó honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét. 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és fotó: Varázskuckó 2023-10-08

További blog cikk