További blog cikkek
Összes blog

Hogy olvasnak az írók, művészek? – beszélgetéssorozat a Vasas Könyvtár vendégeivel 1.

2023. június 9-én, pénteken 14:30-tól Spiró György íróval, Thuróczy Gergely Rejtő-kutatóval és Fábián Janka íróval beszélget Mátraházi Zsuzsanna, a Vasas Központi Könyvtár vezetője. A Vörösmarty térre szervezett rendezvénysorozat az Ünnepi Könyvhét részeként, a Könyvfőváros 2023 támogatásával valósul meg.

A közkönyvtár 1999 óta működik civil szervezetként, de az elődjét 1903-ban szakegyeletek alapították. Amellett, hogy a hagyományos könyvtári feladatokat is ellátja –  folyton frissülő 115 ezer kötetes állományát, rendszeresen megrendelt folyóiratait, hangoskönyveit az olvasók számára kölcsönzésre bocsátja, hozzáférést ad az Arcanum Digitális Tudománytárhoz, internetezési lehetőséget biztosít, a kor igényeihez igazodva közösségi rendezvényeket is szervez. Ilyenek például a Magdolna 5-7. elnevezésű pódiumbeszélgetések, melyek egy 70 fős rendezvényteremben valósultak meg. Ezekre az alkalmakra az elmúlt években köztiszteletben álló írók, művészek sora fogadta el az intézmény meghívását. Beszéltek sok mindenről, az alkotás örömeiről, kínjairól, legújabb műveikről, a kortársakhoz fűződő viszonyukról. 

Jelen esemény tulajdonképpen ennek a beszélgetés-sorozatnak a folytatása, egyfajta megújult formában, amely egyszerre lehetőség a hallgatóság és a kérdések körének bővítésére. A beszélgetés középpontjában olyan kérdések állnak, mint például, hogy mikor, hogyan találkoztak először a könyvvel, hogyan szerették meg az irodalmat, milyenek most az olvasási szokásaik, miért tekintik semmivel sem helyettesíthető időtöltésnek az olvasást.

A könyvtár a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.
 
A könyvtár Ünnepi Könyvhétre szervezett beszélgetéssorozatának teljes programja:
 
 
Szöveg és képek: Vasas Központi Könyvtár


2023-06-09

További blog cikk