További blog cikkek
Összes blog

Irodalmi flashmobok Budapesten 5.

A Szépírók Társasága 2023 szeptemberében egy hatalkalmas programsorozattal ünnepli a 150 éves fővárost. A rendezvénysorozat rendhagyó flashmobokból áll, amelyekre Budapesten kerül sor. A szervezők ötödik alkalommal szeptember 27-én, délután 6 órától várják az érdeklődőket a Nyitott Műhelyben (1123 Ráth György utca 4.) 

Az eseményen Lee Olivér zenél, Simon Márton felolvas.

Lee Oliver 1988 ban született, Budaörsön nőtt fel. Az énekes-gitáros tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban végezte gitár szakon. Ezzel párhuzamosan járt a Műszaki Egyetemre is, amit két hét után otthagyott. A félig kínai származású gitáros aktív szereplője a magyar könnyűzenei életnek, 2008 és 2013 között az egyik legnépszerűbb hazai Deep Purple Tribute zenekarban, a Cry Free-ben gitározott. Jelenleg Áron András "Apey" formációjában, a Trillionban gitározik, és a számára anyazenekarként működő, 2014-ben alakult ék zenekar énekes-gitárosa. Emellett Egyedi Péter MMAMT projektjének is a tagja. Angol nyelvű szólóprodukcióit egy szál akusztikus gitárral kíséri, koncertjein időnként ék-dalok is felcsendülnek.

Simon Márton 1984. április 14-én született Kalocsán. 2002-ben érettségizett a Pápai Református Kollégiumban, ugyanebben az évben részt vett Sárváron a Diákírók és Diákköltők Találkozóján, ahol bronz oklevelet és közönségdíjat kapott verseiért. 2002–2007 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika-kommunikáció szakos hallgatója volt. 2010-ben néhány hónapot az Egyesült Királyságban, 2017-ben pedig Lengyelországban élt. 2015-ben a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán diplomázott. Verseket 2004 óta publikál, ugyanebben az évben elnyerte a Mozgó Világ irodalmi folyóirat nívódíját költészet kategóriában Ijjas Tamással megosztva. Az Előszezon és a Telep Csoport tagja volt, utóbbiból egy év után 2007-ben kilépett. 2019-ben a Literarisches Colloquium Berlin ösztöndíjasa volt. 2020 óta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíj koordinátora. Első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben a L'Harmattan Kiadó gondozásában, amiért 2011-ben elnyerte az első kötetesnek járó Makói Medáliák díjat, illetve Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Második verseskötete Polaroidok címmel jelent meg 2013-ban a Libri Kiadó gondozásában, ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték. 2014-ben a Libri Kiadó újra kiadta első verseskötetét. 2017 áprilisában Mielőtt megszólalsz címmel spoken word albumot jelentetett meg Boros Levente dobos közreműködésével. Harmadik verseskötete Rókák esküvője címmel 2018-ban jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában, amelyért ugyanebben az évben Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, 2019-ben pedig Merítés-díjat kapott, a könyvet emellett Libri irodalmi díjra és AEGON művészeti díjra is jelölték. 2018-ban Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat kapott. 2021-ben a válogatásában jelent meg a Helikon Zsebkönyvek sorozat 99. kötete 99 magyar vers címmel. Szövegeit, verseit többek között angol, bolgár, lengyel, német és román nyelvekre fordították le. Fordítóként, szerkesztőként, programszervezőként és szövegíróként dolgozik. A Szépírók Társaságának, a József Attila Körnek és a Slam Poetry Budapest egyesületnek is tagja.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a Szépírók Társasága honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és logó: Szépírók Társasága2023-09-27

További blog cikk