További blog cikkek
Összes blog

Különleges helyszínen az Irodalom Éjszakája

A nyári programok palettájának elmaradhatatlan színfoltja, az Irodalom Éjszakája június 7. és 9. között várja ismét a felolvasássorozat lelkes rajongóit. Idén a 150 éves Budapest két nagy múltú intézménye fogott össze 27 ország kulturális intézetével vagy nagykövetségével (EUNIC Hungary) a rendhagyó világirodalmi séta megvalósításáért, amelyre ezúttal egy igazán egzotikus, a nagyközönség elől az esti órákban elzárt helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben kerül sor. A három este folyamán a Vígszínház közkedvelt színészei olvassák fel a rekordszámú résztvevő ország szerzőitől választott műrészleteket, amelyek a „LÁBNYOMOK” tematikus vezérfonalhoz kapcsolódnak.

Az esemény célkitűzése szerint Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy így az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira és örökségére is felhívja a figyelmet. Az idei évben a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont az eseménynek, amely több mint másfél évszázados fennállása során méltán vált a látogatók nagy kedvencévé: közel kilencszáz állatfajjal ismerkedhetünk itt meg, ezek közül jó néhány faj tartása már több évtizedes, sőt akár százévesnél is hosszabb múltra tekint vissza. Az esti órákban zajló rendezvény azonban az Állatkert olyan arcát mutatja majd meg, amelyet a hagyományos látogatók aligha ismerhetnek.

A kilenc helyszín között találjuk a Xantus-háztól az óriáskenguru-kifutóig húzódó Sziklakertet; a Nagytó mellett magasodó impozáns üvegcsarnok, az Állatkert legöregebb lakójának, a 75 éves, Samu névre hallgató Mississippi-aligátor otthonául szolgáló Pálmaház teraszát; a Varázshegy belsejében található interaktív kiállítóteret, a Nemo kapitány világát idéző Óriások csarnokát; a Mesterségek udvarát, amelyből a Vadállatmentő Központ néven ismert „látvány-állatmentőközpont" is nyílik; a Körhintát, amely egyedüliként maradt fenn a vurstli hőskorát idéző attrakciók közül; az Állatkert négy tematikus játszóteréből kettőt, a Korallzátony és az Ausztrál játszóteret, amely a szórakozáson túl az ismeretterjesztést is szolgálják; a varázslatos hangulatú Japánkertet; a mesebeli palotára emlékeztető, keleties stílusú Elefántház előtti teret.

A programon történő részvétel ingyenes, ugyanakkor az idén, a különleges helyszín okán rendhagyó módon regisztrációhoz kötött. 

 

 

 2023-06-01

További blog cikk