További blog cikkek
Összes blog

LIBER 2023 konferencia Budapesten

Az MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) szervezésében idén Budapest látta vendégül a LIBER nemzetközi konferenciát július 5. és 7. között. Az angol nyelvű LIBER Európa legnagyobb szak- és kutatókönyvtárakat tömörítő szakmai szervezete, több mint 420 tagintézménnyel. Az 52 éve minden évben megrendezett konferencia több mint 30 év után most másodszor jött Magyarországra!

A konferencia témái többek között a jövő könyvtárait érintő kihívásokkal, a gyűjtemények megőrzésével és fejlesztésével, valamint a nyílt hozzáféréssel, a kutatási adatok menedzselésével, az új felhasználói szolgáltatásokkal, tudományos kapcsolatépítéssel foglalkoztak.

A nyitóbeszédet az esemény első napján Soós Sándor, az MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési osztályvezetője tartotta, a második napon Chris Bourg, a Libraries at Massachusetts Institute of Technology (MIT) igazgatója, a záró napon pedig Lex Bouter, az Amsterdam University Medical Centers & Vrije Universiteit Amsterdam Professor Emeritusa tartotta.

„A budapesti esemény azért is fontos számunkra, mert a tudományhoz való szabad hozzáférés egyik mérföldköve Magyarországhoz kötődik: a 2002-es Budapest Open Access Initiative (BOAI) értékei a LIBER 2023 konferencia témáiban is megjelennek.” - mondta Julien Roche, a LIBER elnöke. „Az információ és tudás kereszteződésében elfoglalt egyedülálló helyzetükre építve a kutatókönyvtárak megbízható csomópontokként működhetnek, amelyek összekapcsolják a közösségeket, ami az Open Access és az Open Science legfőbb törekvése volt, és továbbra is az.” – tette hozzá Roche.

A részletes program, a konferencia nyelvén, angolul érhető el az alábbi linken: https://liberconference.eu/programme

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat támogatását élvezte.2023-07-12

További blog cikk