További blog cikkek
Összes blog

A Litera átadta a Budapest főpályaudvar pályázat díjait

Budapest egyesítésének 150. évfordulóján a Litera Budapest főpályaudvar címen novellapályázatot hirdetett két kategóriában arról, hogyan látják a fővárost a Budapesttől távol élők. 2023. október 13-án este jelentették be a Margó Fesztiválon, hogy Budapest főpályaudvar meghívásos pályázatát és ezzel a Litera-díjat Milbacher Róbert Átkelés a városon című novellája nyerte el. A nyílt pályázaton első lett Locker Dávid Így neveld a magyarod című művével, a második díjat Versényi Anna Budapest főpályaudvar írásával, a harmadikat Maczák Orsolya Elmondjam? című alkotásával vitte el. A pályázat és a díjátadó esemény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósult meg.

Mindkét kategóriában a pályázatra érkezett irodalmi műveknek azt kellett bemutatniuk, hogy egy nem Budapesten született ember szemszögéből milyenek a budapestiek. Kik ők, különböznek-e az úgynevezett vidékiektől. Van-e budapesti, illetve vidéki identitás, életérzés, világlátás, létezik-e valójában a Budapest-vidék ellentét. 

A nyílt pályázatra bárki küldhetett be pályaművet, míg a meghívásos pályázatra nem budapesti születésű és vidéken vagy Budapesttől távol élő írókat (Berniczky Éva, Berta Ádám, Csutak Gabi, Kiss Noémi, Milbacher Róbert és Solymosi Bálint) kértek fel, hogy szépirodalmi formában – novellában – meséljék el, milyen egy másik – legyen közeli vagy távoli – település lakójának viszonya a fővároshoz, milyennek látja Budapestet és a budapestieket, és ha Budapestnek lenne főpályaudvara, ahol minden út, azaz az összes vágány összefutna, milyen lenne a fővárosba megérkezni, és elmenni onnan. 



2023-10-14









További blog cikk