További blog cikkek
Összes blog

„Őrült” rímek. Vetítéssel kísért felolvasóest és kerekasztal-beszélgetés

Soha nem publikált versek és naplók, az orvosokat megszólító levelek, a képi és verbális kifejezést gátlástalanul, szabadon variáló feljegyzések és képek: az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény féltve őrzött dokumentumai, amelyekhez az este folyamán az író, az irodalomtörténész, a pszichiáter és a művészettörténész nézőpontjából közelítünk.

A program helyszíne
Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4.

Az esemény időpontja
2023. november 28. 17:00-18:30

A beszélgetés résztvevői
SCHEIN GÁBOR író
TAKÁCS MÓNIKA irodalomtörténész
DR. TÉNYI TAMÁS pszichiáter
PERENYEI MONIKA művészettörténész 

A beszélgetésben azt a kérdést járjuk körül, hogy közvetíthető-e, és mi módon a hajdani zárt intézetek világa? Kiemelhetők-e ezek a munkák az ismeretlenség homályából? A hajdani azílumok lakóinak kreatív alkotásai, a figyelmünket megragadó, mert formába rendezett megnyilatkozásai hogyan válhatnak irodalmi értékké, és egyáltalán: miért fontos az irodalom számára, ami a pszichiátria intézményrendszerében történik? A közös gondolkodás inspiráló támpontjai elmeorvosoknak a pszichiátriai intézetek lakóit is bemutató irodalmi értékű írásai (Hollós István: Búcsúm a Sárga Háztól, Benedek István: Aranyketrec), a régmúlt újságírójának (Szélpál Árpád) a tébolydák világáról hírt adó cikkei, és kortárs írók pszichiátriai dokumentumokból, és az ún. azílum-művészetből is táplálkozó alkotómunkája (Schein Gábor: Svéd.)

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és az esemény szervezői honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és kép:
MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény, BTK MI2023-11-28

További blog cikk