További blog cikkek
Összes blog

Otthon a könyvtárban: Családi nap a FSZEK Ugocsa utcai Könyvtárában

A Könyvfőváros keretében az Otthon a Könyvtárban programsorozaton belül családi napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ugocsa utcai Könyvtára (1126 Budapest, Ugocsa utca 10.), november 18-án (szombaton), 09:00 és 16:00 óra között. A rendezvényre látogatók részt vehetnek egy könyvtári hétpróbán, Mesehősök nyomában címmel, egy irodalomterápiás foglalkozáson és egy Szebényi Ágnes, színháztörténész által tartott előadáson, illetve ezen kívül, a közelgő karácsonyra készülve, karácsonyi dekorációt készíthetnek könyvlapokból.  A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációra személyesen a könyvtárban, illetve fszek1201@fszek.hu e-mailen keresztül is van lehetőség. A sikeres regisztrációról visszajelzést küldünk.

A családi nap részletes programja

10:00-11:30
Vers és lélek
Ladányi Ágnes biblioterapeuta lélektöltő irodalomterápiás foglalkozása, melynek során egy választott vers alapján, lehetősége  nyílik a résztvevőknek arra, hogy beszélgessenek magukról, önmagukhoz fűződő viszonyunkról, emberi kapcsolataikról, a csoportnak köszönhetően pedig nem csak önmagukhoz, másokhoz is könnyebben kapcsolódhatnak.

10:00-12:00
Nem selejt! – Karácsonyfa készítés könyvlapokból

Ha szeretsz kreatívan újrahasznosítani, akkor megmutatjuk, hogyan lehet szétesőfélben lévő (használhatatlan) könyvből egyedi karácsonyi dekorációt készíteni! A könyvlapokból hajtogatott karácsonyfák trükkjének lényege néhány egyszerű (origami) hajtás, amit a könyv összes lapján meg kell ismételni, majd a két szélső papírlapot összeragasztani, és már kész is a fa, amit mindenki olyan színre festhet le, vagy díszíthet fel, amilyenre csak szeretné! Ez a gyönyörű papírból készült karácsonyi dekoráció nem csak azért remek, mert újrahasznosíthatunk vele egy használhatatlan könyvet, hanem azért is, mert rendkívül egyszerű is, így akár a kisebb gyerekek is elkészíthetik!

13:00-16:00
Könyvtársas – társasjáték tanítás gyerekeknek
Dobble, Dixit, Jenga, Scrabble, Quoridor,…. csak néhány társasjáték, amit most ki lehet próbálni könyvtárunkban. Nem ismered a szabályokat? Nem gond! Most közösségi szolgálatos diákjaink szívesen segítenek, vagy akár játszanak is veled.

14:00
A Nemzeti Színház dívája: Bajor Gizi
Szebényi Ágnes színháztörténész előadása az idén 130 éve született színésznőről.
Bajor Gizi sztár volt. A szó legnemesebb értelmében. A színházi világ tündöklő csillaga a két világháború között. Élete, pályája, emberi kapcsolatai szorosan kötődtek a színházhoz. Vérbeli színésznő a színpadon is, de a civil életben is. E színes, izgalmas pálya megidézésére, továbbá a Németvölgyben ma is látogatható egykori villa történetének, a Bajor-Germán házaspár rangos szalonéletének fölelevenítésére vállalkozik a vetítéses előadás.

Egész napos programok

9:00-16:00
Budapest Óriás Puzzle
Minden, Budapesthez és irodalomhoz kötődő kérdésre adott helyes válasz után felkerülhet egy kerületet jelképező puzzle darab a helyére. Ez az izgalmas játék egyénileg vagy akár csapatban is játszható.

Mesehősök nyomában – könyvtári hétpróba
Kolodkó Mihály mesefigurákat ábrázoló miniszobraival kapcsolatos játék gyerekeknek, melynek során izgalmas keresgélős, nyomozós feladatokat oldhatnak meg a könyvtárban.

Irodalmi/helytörténeti kvíz
A nap folyamán egy helytörténeti kvíz kitöltésére is van lehetőség. A feladatsor 13+1 kérdést tartalmaz, melyet az érdeklődők online formában is elérhetnek a könyvtár facebook oldalán.

A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a könyvtár, valamint az esemény közreműködői honlapjukon vagy a közösségi média oldalain közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és fotó: FSZEK Ugocsa utcai Könyvtára2023-11-18

További blog cikk