További blog cikkek
Összes blog

Otthon a Könyvtárban: 100 éve a Belvárosban – 70 éve a ”Vadászban”: Családi nap a FSZEK Belvárosi Könyvtárában

A Könyvfőváros keretében az Otthon a Könyvtárban programsorozaton belül családi napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Belvárosi Könyvtára(1054 Budapest, Vadász u. 42.), június 2-án (pénteken), 10:00 és 18:00 óra között. A rendezvényre látogatók többek között részt vehetnek egy belvárosi és lipótvárosi kávéházakról, írókról szóló irodalmi esten, totót tölthetnek ki, valamint kideríthetik, hogy születésük napján milyen hírek jelentek meg a korabeli újságokban. 

A családi nap részletes programja

17:00-18:00
A Pilvaxtól a Szabadságig – Nyáry Krisztián és Szegő János beszélgetése bel- és lipótvárosi kávéházakról és a kerülethez kötődő írókról
Mi volt Petőfi idején a Pilvax szenzációja? Kik voltak a Centrál törzsvendégei? Melyik volt Ady kedvenc kávéháza? Mi köti össze Szomory Dezsőt és Móricz Zsigmondot? Mikor volt a Belvárosi nagy korszaka? Mi köze a piaristáknak a Három Hollóhoz? Mit olvasott a Luxor vécésnénije? Sok más mellett ezek is szóba kerülnek majd az esten.

Az irodalmi estre előzetes regisztráció szükséges a fszek0502@fszek.hu e-mail címen

A rendezvény ideje alatt folyamatosan

Budapest Óriás Puzzle
Minden, Budapesthez és irodalomhoz kötődő kérdésre adott helyes válasz után felkerülhet egy kerületet jelképező puzzle darab a helyére. Ez az izgalmas játék egyénileg vagy akár csapatban is játszható.

Online Múltidéző
Az online adatbázisban /Arcanum Digitális Tudománytár/  a könyvtárosok segítségével lekereshető, hogy az olvasó születése napján milyen hírek jelentek meg az újságokban. Igény szerint egy oldalban ezt ki is nyomtatjuk annak, aki kéri, hogy hazavihesse emlékbe.

Belvárosi Színező
A kézműves foglalkozás korosztálytól függetlenül kipróbálható. Akinek kedve van hozzá, hogy "élettel töltse" meg a lapokat, kiszínezhet a Színezd ki Budapestet! c. kiadványból néhány belvárosi nevezetességet, illetve ezt ki is vághatja és hazaviheti magával.

Belvárosi Totózó
A résztvevők megmérettethetik lokális tudásukat, ismereteiket. A szervezők 13+1 kérdésből álló kvízzel készültek a kerület nevezetességeiről, hírességeiről, a helyes megfejtőket egy kis ajándékkal is megjutalmazzák.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és fotó: FSZEK Belvárosi Könyvtára 


2023-06-02

További blog cikk