További blog cikkek
Összes blog

Otthon a Könyvtárban: Minden, ami könyv - Családi nap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Körúti Könyvtárában

A Könyvfőváros keretében az Otthon a Könyvtárban programsorozaton belül Minden, ami könyv címen családi napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Körúti Könyvtára (1066 Bp., Teréz krt. 2-4.), május 6-án (szombaton), 10 és 16 óra között. A rendezvényre látogatók részt vehetnek egy exkluzív könyvkötő workshopon vagy egy izgalmas irodalomterápiás foglalkozáson, majd egy városi séta keretében többek között a Nyugati pályaudvar rejtelmeivel is megismerkedhetnek.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fszek0601@fszek.hu e-mail címen lehetséges.

A családi nap részletes programja

10:00
A könyv anatómiája – könyvkötő workshop
Aki részt vesz a könyv anatómiája workshop-on, megtudhatja, hogy milyen a könyv fizikalitása, felépítése. A workshop során megismerheti a könyv szerkezetét, anyagait, a könyvkészítés mesterszavait és alapfogásait. Korabeli nyomóformák felhasználásával és egy történeti fűzéstechnika felidézésével minden résztvevő elkészítheti saját könyvecskéjét, amelynek alapja akár egy meglévő, szétesett könyv is lehet. A három órán át tartó foglalkozást Somogyi Márk könyvrestaurátor tartja.

10:00
Irodalomterápia
Az irodalomterápiás foglalkozás során a résztvevők válogatott rövidebb irodalmi művek (vers, novella, mese), asszociációs kártyák és expresszív írás segítségével több szinten kapcsolódhatnak a művekhez, önmagunkhoz, egymáshoz, ugyanakkor önismereti és közösségi élményhez juthatnak. A foglalkozás mindenki számára nyitott, nem a művek irodalmi elemzése a célja, hanem az, hogy a szövegek által a jelenlévők eljussanak önmaguk mélyebb megismeréséhez, a rájuk gyakorolt hatás értelmezéséhez. A két órás foglalkozást Archip Márta, komplex művészeti terapeuta, életvezetési coach tartja.

14:00
Terézkörút – város séta
Fedezd fel velünk a látható mögött a láthatatlant: a Teréz körút épületeinek és egykori lakóinak titkait, történetét.  A Nyugati pályaudvartól indul a séta. Utolsó állomás a Körúti Könyvtár lesz, ennek a háznak az építése körüli bonyodalmakat is megismerhetik a résztvevők, amelyről a korabeli sajtó is hírt adott. A sétát könyvtárbemutató zárja. Az elhangzott ismeretekről totót tölthetnek ki az érdeklődők, amiért a jutalom sem marad el. A közel két órás programot N. Kósa Judit, a Nagykörút című könyv szerzője tartja.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: FSZEK Körúti Könyvtára



2023-05-06









További blog cikk