További blog cikkek
Összes blog

Otthon a könyvtárban: Családi nap a FSZEK kispesti Üllői úti Könyvtárában

A Könyvfőváros keretében az Otthon a Könyvtárban programsorozaton belül családi napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti Üllői úti Könyvtára (1191 Budapest, Üllői út 255.), október 14-én (szombaton), 09:00 és 13:00 óra között. A rendezvényre látogatók részt vehetnek egy izgalmas robotikai foglalkozáson, egy különleges szabadulójátékon és egy Saly Noémi által tartott előadáson. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációra személyesen a könyvtárban, illetve fszek1901@fszek.hu e-mailen keresztül is van lehetőség.

A családi nap részletes programja

9:00-13:00
Budapest Óriás Puzzle
Minden, Budapesthez és irodalomhoz kötődő kérdésre adott helyes válasz után felkerülhet egy kerületet jelképező puzzle darab a helyére. Ez az izgalmas játék egyénileg vagy akár csapatban is játszható.

9:00-13:00 
Robotok a Grundon – Könyvtár PRO
A program keretében 3 eseményre kerül sor, amelyet különböző korosztályú gyerekek számára kínálnak.

Vörösinges vagy Pál utcai? 
ArcTec készletekkel megépítjük és beprogramozzuk Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének jeleneteit. A gyerekek szövegértési feladatokkal dolgozzák fel a jeleneteket, utána meg is építik, mozgásba is hozzák azokat. A foglalkozást Nachtmann Renáta informatika tanár vezeti. Az eseményre a 8 és 14 év közötti korosztályt várják a szervezők.

Ozo, a kis varázsló és Bee-Bot méhecske a Grundon
Ezzel a projekttel az 5-10 éves korosztálynak kínálnak lehetőséget arra, hogy szülői felügyelettel kipróbálhassák a programozást. Az Ozobot BIT, Bee-Bot robot méhecske programozásával maradunk a Grund világában: a regény rövidebb részeivel Varga Lilla várja a gyerekeket.

Kő, papír, olló...
A foglalkozás keretei közt klasszikus gyerekjátékok is előkerülnek. Többek között lehet kockázni, ki lehet próbálni a kő-papír-olló játékot is újfajta keretek közt - a BBC micro:bit programozásához Liktor Tibor nyújt segítséget az érdeklődőknek. Az eseményt 7 éves kortól ajánljuk.

9:00-13:00
PTF SNDR szabadságharczos szabadulójáték
A játékosok felfedezhetik Petőfi Sándor 26 évének rejtett, fordulatos részleteit. A titok megismeréséhez izgalmas rejtvények, feladványok, kalandok vezetnek, semmi sem az, aminek látszik!
„Egy titkos társaság keres meg téged, hogy segíts megfejteni a Petőfi-rejtélyt, mi lett a lánglelkű költő sorsa. Hogy tevékenységed rejtve maradjon, különböző megbízatások közül választhatsz. Piros útvonal: Kukoricza Jancsi, azazhogy János vitéz bajtársaként új kalandokat keresve, a valóság és képzelet határán (9 éves kortól felnőtt segítséggel ajánljuk) Fehér útvonal: Pönögei Kis Pál fülöpszállási tanító és önjelölt nyomozó segédjeként bonczkés alá véve a szigorú tényeket (12 éves kortól felnőtt segítséggel ajánljuk) Zöld útvonal: az "Útonállók bandája" társaság megbízásából végezve kutatómunkát (14 éves kortól ajánljuk)”

10:00-11:00
Olvass nekem! - Olvasó Nagyi – „Nyitott könyv”

Olvasóklubunk nyugdíjas tagjai olvasnak mesét gyerekeknek. Az évek óta működő „Nyitott könyv” olvasóklubunk nyugdíjas tagjai régi kedves meséiket mesélik könyvtárunk gyermekolvasóinak. Természetesen a gyerekek is kérhetik kedvenc meséjük felolvasását. Ezzel a programmal is szeretnénk erősíteni a generációk közti kapcsolatot.

17:00-19:00
Minden szomszéd regényhős Egy kávé Dr. Saly Noémivel.
A népszerű helytörténész mesél Budapesthez kapcsolódó izgalmas irodalmi kutatásainak eredményeiről.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és fotó: FSZEK kispesti Üllői úti Könyvtára

 2023-10-14

További blog cikk