További blog cikkek
Összes blog

Utánam srácok! Pest megér egy estet. 1.

A Litera 2008 óta futó Előhívás című beszélgetéssorozata „Pest megér egy estet” címmel négyrészes extra kiadással jelentkezik Budapest egyesítésének 150. évfordulóján. 2023. október 11-én 19 órától a Nyitott Műhelyben, az Utánam, srácok című első epizódban Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor és Reményi József Tamás mellett Darvas Ferenc és egy zongora is színre lép.

A sorozat a századfordulótól rugaszkodik el, és az ötvenes-hatvanas-hetvenes években horgonyt vetve a nyolcvanas évekig halad következetes lóugrásokban. A résztvevők ambíciója a magyar hangulattörténet felelevenítése, a közérzetváltozások hullámzásának, a történeti tudat módosulásainak, a modern Budapest építészettörténetének játékos-kísérleti-szórakoztató feltárása. 

Az első, Utánam, srácok című epizódban Budapestnek az ifjúsági irodalomban megjelenő, korszakosan változó képe a téma. A beszélgetőtársak a kiindulópontként szolgáló klasszikusban, a Pál utcai fiúkban megírt fővárosi utcákat és tereket járják be, hogy a modern nagyváros születésének történetére, a rombolás és az építés históriájára támaszkodva a Budapest-élmény további izgalmas irodalmi megjelenéseit összevethessék, időnkénti kitekintéssel az ifjúsági tévéfilmek világára. Szóba kerül majd Molnár Ferenc regényén túl Csukás István Vakáció a halott utcában és a Keménykalap és krumpliorr, Hárs László Ezek a pesti gyerekek, Örley István A Flocsek bukása, Komlós Aladár Néró és a VII/A című műve és Mándy Iván Csutak-regényei, miközben korabeli slágerek hangoznak fel a zongorán.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalaikon közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Az esemény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: Litera2023-10-11

További blog cikk