Bábeli Budapest: Az "erkölcstelen" Budapest

Az Emberi Jogi és Kulturális Alapítvány szervezésében kerül sor zenével és vetítéssel kísért, beszélgetésekből álló programsorozatra. A 150 éves Budapest születése, élete, lakói, szövevényes történetei és talán újjászületése adják a témáját az eseményeknek. A város története három dimenzióban elevenedik meg a közönség előtt, a szociológia, az irodalom és a zene felől megközelítve.  A városnak saját személyes önéletrajza van, éppen úgy, mint lakóinak.

A programsorozat felvillantja egy-egy korszak gazdag szellemi és kulturális életének fontos jellemzőit, kulturális és zenei világának, irodalmának és színes hétköznapjainak néhány jellegzetes szereplőjét és híres alakját. Képet adunk a különböző nemzetiségek, kultúrák együttélésének sajátosságairól, éltető erejéről, konfliktusairól, s arról, milyen szemléletmód és identitástudat jellemezte Budapestet egy adott korszakban.

Időpont
2023. június. 15. 18:00

Helyszín
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Ötpacsirta Szalon (Budapest, VIII. Ötpacsirta utca 4).

Házigazdák
Lévai Katalin író és Budai Gábor filozófus

Harmadik alkalommal a századforduló erkölcse kerül terítékre a programsorozaton.1900-ban, amikor Budapest fejlődésének csúcspontjára jutott, és Európa egyik szellemi központjává vált, sokan bírálták a várost megváltozott szokásai, erkölcse és pezsgő éjszakai élete miatt. A mulatókat, pesti szalonokat, kártyaszobákat és kakasos házakat polgárok, politikusok, művészek és arisztokraták egyaránt látogatták. Falaik sokat láttak, sokat hallottak és sok titkot őriztek. A fiatalemberek előtt nyitva állt a világ, a fiatal nőket azonban ellenőrzés alatt tartotta a család, és szigorúan vigyázott az erkölcseire. A kényes-kínos témákat kerülték a családban, az iskolában és a nyilvánosság előtt, a közhazugságok és az elhallgatás légköre jellemezte a kispolgárság életét. Milyen is volt az erkölcs köpenye alatt meghúzódó egykori polgári világ, mely a tisztességet óvta?

Az előadást zene és a régi Budapest életéről szóló vetítés kíséri.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: kktitkar@fszek.hu

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg: Lévai Katalin2023-06-15