Bábeli Budapest: Az írók és a város

Az Emberi Jogi és Kulturális Alapítvány szervezésében kerül sor zenével és vetítéssel kísért, beszélgetésekből álló programsorozatra. A 150 éves Budapest születése, élete, lakói, szövevényes történetei és talán újjászületése adják a témáját az eseményeknek. A város története három dimenzióban elevenedik meg a közönség előtt, a szociológia, az irodalom és a zene felől megközelítve.  A városnak saját személyes önéletrajza van, éppen úgy, mint lakóinak.

A programsorozat felvillantja egy-egy korszak gazdag szellemi és kulturális életének fontos jellemzőit, kulturális és zenei világának, irodalmának és színes hétköznapjainak néhány jellegzetes szereplőjét és híres alakját. Képet adunk a különböző nemzetiségek, kultúrák együttélésének sajátosságairól, éltető erejéről, konfliktusairól, s arról, milyen szemléletmód és identitástudat jellemezte Budapestet egy adott korszakban.

Időpont
2023. május. 23. 18:00

Helyszín
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Ötpacsirta Szalon (Budapest, VIII. Ötpacsirta utca 4).

Házigazdák
Lévai Katalin író és Budai Gábor filozófus

Második alkalommal Törzsasztalok, művészasztalok, kávéházak, kiskocsmák és kisvendéglők világáról mesélünk, ahol „száz terv lengett szivarfüstben”, ahol csupa híres író és barát ült együtt, eltelve az irodalom, a művészet, a nagy eszmék iránti rajongással és alkotói becsvággyal. És nem mellesleg kávéházba járt a pesti polgár, tarkaabroszos kisvendéglőbe az anekdotázó asztaltársaság, vasárnap cukrászdába a „szép úri társaság”. A pesti kávéházak lélektana kifogyhatatlan téma. Irodalmi, művészeti és szakmatörténeti emlékekre támaszkodva mutatjuk be a régi pesti helyeket, de megnézzük azt is, miképpen változtak meg, mi lett mára belőlük, hová járnak, és hogy szórakoznak ma a pesti fiatalok.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg: Lévai Katalin2023-05-23