Családi élményvasárnap a Kristály Színtérben: a Vasas Központi Könyvtár Alapítvány különleges programjai

A Könyvfőváros két hétvégén – május 20-21-én és május 27-28-án - számtalan ingyenes családi és gyermekprogrammal vár mindenkit a Kristály Színtérben.
Ezek közül az egyik a 120. születésnapját ünneplő Vasas Központi Könyvtár Alapítvány, amely Könyvtári kuckó mesefotellal és kreatív programokkal várja a legkisebbeket, a felnőtteket pedig irodalmi beszélgetésekkel, kvízzel, kihelyezett könyvtári szolgáltatásokkal örvendezteti meg.

 Időpont:
2023. május 21., 10 és 15 óra között


A Vasas Központi Könyvtár Alapítvány részletes programja

10:00-12:00
Könyvtári Kuckó
A gyerekek mesekvízt fejthetnek meg, belebújhatnak egy játék keretében a "könyvtárosok bőrébe", könyvillusztrációt készíthetnek, valamint felolvasást hallgathatnak. Ehhez keresnek vállalkozó kedvű szülőket, nagyszülőket, akik szívesen helyet foglalnának a mesefotelban. Mesélőnek jelentkezni e-mailben lehet a konyvtar@vasasok.hu címen. A programok alatt hangoskönyvről is megszólalnak majd gyerekkönyv-részletek, felcsendülnek megzenésített versek. 

12:00
Kihelyezett biblioterápiás beszélgetés felnőtteknek 
A kommunikációs és problémamegoldó készséget fejlesztő programot Sóron Ildikó biblioterapeuta vezeti. A részvétel ingyenes, de a létszám limitált, a konyvtar@vasasok.hu címen lehet regisztrálni.

13:00 
A Vasas Könyvtár hűséges olvasói
A fotelban helyet foglalva elmeséljék, miért jó ebbe a Magdolna utcai intézménybe járni. Lesz olyan középkorú, aki már gyerekként is ott bóklászott a nagyraktárban, megszólal a kilencven fölött járó hölgy, aki régen szenvedélyesen olvasott, de mióta megromlott a látása, a hangoskönyvekkel kárpótolja magát. Eljön a tavalyi óvodás rajzverseny közönségdíjasa is, valamint a Magdolna negyed fiatal önkormányzati képviselője, Camara-Bereczki Ferenc.  

 

A rendezvény ideje alatt folyamatosan

  • lehetőség a kényelmes babzsák fotelekben kihelyezett könyvtári kötetek olvasására 
  • kiválasztott felnőtt könyvek hazavitele, ha helyben nem sikerül elolvasni őket ott, helyben 
  • irodalmi kvízek 
  • könyvtár online irodalmi beszélgetéseibe, illetve hangoskönyvekbe is bele lehet hallgatni
  • fél áron lehet beiratkozni a Vasas Könyvtárba, azaz egy egy évre szóló kölcsönzői jegy diákoknak és nyugdíjasoknak 550, felnőtteknek 1050 forint. 

A Könyvtár jogelődjét szakegyeletek hozták létre 1903-ban, ezekhez általában olvasókörök is kapcsolódtak. Az intézmény a maga 115 ezer kötetével 1999 óta működik alapítványi formában közkönyvtárként, vagyis minden állampolgárnak lehetőséget biztosít olvasásra, művelődésre, könyvkölcsönzésre. Folyamatosan bővíti állományát friss kiadású, többnyire szép- és gyerekirodalommal, hangoskönyvekkel. Rendez pódiumbeszélgetéseket írókkal, művészekkel, szervez irodalmi sétákat, biblioterápiás foglalkozásokat, kedvezményes könyvvásárt, óvodásoknak verses-zenés műsort, rajzversenyt, diákoknak, kutatóknak pedig hozzáférhetővé teszi az Arcanum Digitális Tudománytárat. 

Az alapítványi könyvtár honlapja: www.vasaskonyvtar.hu 
Facebook-oldala: https://www.facebook.com/vasaskonyvtar/ 
E-mail: konyvtar@vasasok.hu 
Telefon: +3613136250 
Cím: 1086 Magdolna utca 5-7. 

Nyitva tartás:  

hétfő és szerda: 12-18 
kedd és csütörtök: 9-17  

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és fotók: Vasas Központi Könyvtár Alapítvány2023-05-21