Családi élményvasárnap a Kristály Színtérben: Nyomtass egyet a Magyar Nyomdász Társaság kézinyomdáján!

A Könyvfőváros két hétvégén – május 20-21-én és május 27-28-án - számtalan ingyenes családi és gyermekprogrammal vár mindenkit a Kristály Színtérben.

Ezek közül az egyik program a Magyar Nyomdász Társaság programja. A rendezvényen az eredeti Columbia nyomógép élethű másolatával minden látogató kipróbálhatja a XIX. századi nyomdászok életet, munkáját május 21-én 10 és 15 óra között, valamint 28-án, 10 és 16 óra között

Ti tudtátok, hogy ez a nyomdagép, amit most ki is próbálhattok, ugyanaz a típusú nyomdagép mint amellyel egykor a Nemzeti dalt és a 12 pontot is kinyomtatták 1848 március 15-én? 

A nyomdászok évszázadokon át kiváltságos közösséget alkottak a szakmunkások világában, hiszen lehetővé tették a kultúra szélesebb körökhöz való eljutását, ráadásul egy-egy nyomda legtöbbször kiadó és könyvkereskedés is volt. A mesterségbeli tudáshoz többnyire külföldön, leginkább német nyelvterületen lehetett hozzájutni, így a nyomdászok öntudatos, világlátott emberek voltak. Vajon milyen élmény lehetett egykor ezek mögött a működő nyomdagépek mögött állni és használni őket? Gyere el a programra és bújj a nyomdászok bőrébe pár pillanatra! 

A nyomdagépen mindenki saját maga tud készíteni egy, csak erre az eseményre készült egyedi nyomatot emlékbe, amit természetesen haza is lehet vinni. 

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.

Szöveg és képek: Magyar Nyomdász Társaság2023-05-28