Otthon a Könyvtárban: Családi nap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sashalmi Könyvtárában

A Könyvfőváros keretében az Otthon a Könyvtárban programsorozaton belül családi napot szervez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sashalmi Könyvtára (1163 Bp., Veres Péter út 53.), május 13-án (szombaton), 10 és 18 óra között. A rendezvényre látogatók többek között  részt vehetnek egy biblioterápiás beszélgetésen, kézműveskedhetnek, valamint egy előadáson sok érdekességet megtudhatnak Erzsébet császárné lovak iránti szenvedélyéről és egy titkos románcáról is.

„A könyvtárak valójában a jövőbe nyíló kapuk.”
Neil Gaiman

 

A családi nap részletes programja

10:00-11:00
Nem selejt! –Selejtből kincset varázsolunk: kézműves foglalkozás
A résztvevők Muntyán Barbara biblioterapeutával és Okos Judit könyvtárossal papírvirágot, könyvinstallációt készíthetnek leselejtezett könyvekből.

11:00-12:30
Titkok és szenvedélyek - Erzsébet királyné és Bay Middleton" Káli-Rozmis Barbara előadása
Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné gyermekkorától kezdve szenvedélyes és vakmerő lovas volt. Minél nehezebb terepen találta magát, annál jobban élvezte a vágtázást. Akár egy egész napot is képes volt lóháton eltölteni. Korának egyik legjobb női lovasa különösen az angol stílusú falkavadászatokat kedvelte. Egy ilyen vadászat alkalmával találkozott a skót lovas-vadásszal, Bay Middletonnal.
Az előadást egy kerületben élő Sissi kutató tartja, akinek Erzsébet királyné és a magyarok címen jelent meg könyve a témában.

16:00-18:00
Biblioterápiás beszélgetés
A beszélgetés központi témája a közösség megtartó ereje. A programot Muntyán Barbara biblioterapeuta, a Sashalmi Könyvtár könyvtárosa tartja. Az esemény alatt a könyvtári szolgáltatások már nem elérhetőek, az intézmény zárva tart.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan

Olvasó nagyi a Gyerekkuckóban
Nagyik és unokák együtt kuckózhatnak be egy meseolvasásra a mesesarokban. Akár repetázni is lehet, hiszen az egész nap során nyitott a lehetőség arra, hogy a nagyszülők és unokáik belefelejtkezzenek egy-egy mesébe.

Garázsvásár
A rendezvény ideje alatt rendkívül kedvezményes áron nyílik lehetőség az állományból törölt duplum könyvek, CD-k vásárlására.

Zenélő családok
Lehetőség nyílik arra is, hogy ne csak résztvevőként, hanem előadóként is kipróbálhassák magukat a rendezvény látogatói. Előzetes egyeztetés alapján családok, családtagok a könyvtár kertjében megcsillogtathatják zenei tehetségüket egy 10 perces előadás keretében. 

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a regisztráció határideje: 2023.05.10. Jelentkezni a fszek1602@fszek.hu címen lehet.

A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: FSZEK Sashalmi Könyvtára2023-05-13