MINIATÚRA – kódexkészítő workshop a BTM Vármúzeumban

A BTM Vármúzeum a Könyvfőváros keretében MINIATÚRA kódexkészítő workshopot szervez felnőtteknek. A workshopra a múzeum különtermében, november 27 és 29 között kerül sor.

A programon a résztvevők betekintést nyerhetnek a múzeumi kulisszák mögé is: a gyűjteményben középkori vereteket, krónikákat nézhetnek meg.

A workshop során a résztvevők elkészíthetik a saját kódexüket lépésről-lépésre. A három napos programot múzeumpedagógusok és kézművesek tartják, alternatív megoldásokat is alkalmazva a „csináld magad” szellemében.  

A program időpontja: november 27-29, 9:00-16:00

A program helyszíne: 1014, Bp., Budavári Palota, E épület, Szentgyörgy tér 2.

Részletes program

Első nap egy interaktív foglalkozás keretei között a résztvevők megismerhetik a kódexkészítés titkait, történetét. Ezt követően a múzeumi kiállításban a Corvina Könyvtár és a kapcsolódó műtárgyak megtekintésére is sor kerül. A kulisszák mögé is betekintést nyerhet minden jelenlévő: a múzeum raktárában megismerkedhetnek a gyűjteményben található középkori veretekkel, kódexekkel és még egy eredeti, 1493-as Schedel-krónikával is. Délután elkezdődik az alkotás, a kódex lapjait antikolják teával relaxációs zenére, miközben egy lazító előadást hallgathatnak meg a középkori fűszer- és gyógynövényekről. A napot egy csésze illatos gyógyteával zárják.

A második napon elsőként a lapok összefűzésére kerül sor, amelyhez egy alternatív fűzőkeretet használatára lesz szükség, majd mindenki megtanulhatja, hogyan kell felhelyezni a kötéstáblát. A munkafolyamatok között a közel 200 éves nyomdagép is működni fog, amelyet minden résztvevő kipróbálhat. Az elkészült könyveket egy éjszakán át kell préselni. A nap zárásaként lúdtollal és tintával lehet merített papírra festeni.

Az utolsó napon egy bőrrel foglalkozó kézműves segítségével és eszközeivel készíthető el a könyv borítója. Az elkészült könyveket veretekkel lehet ékesíteni és a megfelelő technikákkal a lapokat is kidísziteni, miközben a háttérben hangolódásként és ihletforrásként középkori élőzene szól.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: BTM Vármúzeum

 2023-11-27