Nyomástól a kötésig. Risograph és könyvkötő workshop 2.

A Könyvfőváros 2023 keretében három alkalommal egy kétrészes, exkluzív nyomda és könyvkötő workshopra kerül sor. A nyomdai workshop második alkalmát október 15-én, 13:00 és18:00 között, a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában, az ISBN Galériában (Budapest, Rottenbiller u. 35, 1077) tartják. Erre épül a könyvkötő workshop, ISBN Galéria és könyvesboltban (1084, Víg u.2), mintegy második modulként, melynek választható időpontjai október 21-én, 12:00 és 15:00 között vagy 15:00 és 18:00 között, illetve október 28-án, 13:00 és 16:00 között érhetőek el.

A 2 modulos workshop-sorozaton való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: somark8@gmail.com

A pécsi Drukker és szakmai partnere, a budapesti Hurrikán Press évek óta részt vesznek a hazai képzőművészeti életben, művészeti fesztiválokon. Elsősorban analóg nyomdai gépparkjuk repertoárjából ezúttal a népszerű Risograph nyomtatás kerül bemutatásra. A technológia a szitanyomás, a stencilgép és a fénymásolás jellemzőit egyesíti. A gép színenként nyomtat, (általában) nem fedő festékkel, így a rétegek egymásra nyomtatva újabb színeket eredményeznek. Mivel a Riso hőt nem bocsájt ki, és szója-alapú festéket használ, így környezetbarát alternatívája a színes nyomtatásnak és fénymásolásnak. Az alkalmanként 8 fő befogadására tervezett workshop során a képalkotás illetve a színkeverés lehetőségeivel valamint egyéb technológiai részletekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Rövid közös kísérletezés után mindenki elkészíthet 1 db saját tervezésű A/3-as két- vagy háromszínű nyomatot, 20 példányban. A nyomtatni kívánt grafika a helyszínen készül. Papírt, ollót, ragasztót, íróeszközöket és festéket is biztosítanak a szervezők - de természetesen saját eszközzel is dolgozhatnak a résztvevők. A nyomtatási modul helyszíne a Hurrikán Pressnek jelenleg helyet adó Fiatal Képzőművészek Stúdiója (Budapest, Rottenbiller u. 35, 1077) lesz, ahol a Drukker és a Hurrikán Press nyomdaműhely alkotói mentorálják a grafikai foglalkozásokat. 

Az elkészült nyomatok a workshop második, könyvkötő moduljában állnak össze könyvvé, ennek instruktora Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor, a MOME külsős oktatója lesz. A foglalkozás során alternatív, nem szokványos kötészeti megoldásokat alkalmaznak majd, rávilágítva az artbook, silentbook és egyéb, a könyvet művészeti hordozóként értelmező alkotások formai hátterére. Ennek helyszíne a ISBN Galéria és könyvesbolt (1084, Víg u.2) lesz, mely évek óta képviseli a hazai és régiós független kiadókat, limitált példányszámú művészkönyvek, fanzine-ok, photobookok szerzőit, ezzel is hozzájárulva Bp és a VIII.ker-i Rákóczi-negyed kulturális pezsgéséhez.

 2 db egymásra épülő workshopról van szó, a Risograph workshop 1x5 óra, a könyvkötés pedig 1x3 óra. A jelentkezés során a regisztrációs e-mailben meg kell adni a résztvevőnek a modulonkénti 1-1 időpontot, amin részt szeretnének venni!

A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023 és a szervezők honlapjukon vagy a közösségi média oldalain közzétehetnek. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és plakát: Somogyi Márk2023-10-15