Ottlik Géza: Hajnali háztetők okostelefonos séta

Az interaktív irodalmi, okostelefonos séta (Séta) Ottlik Géza Hajnali háztetők című művének budapesti helyszíneire kalauzol. A cselekmény az útvonallá fűzött regényrészletek nyomán bontakozik ki. Ezt kiegészítve a történet korát archív fotók, filmek és korabeli sajtóanyagok galériája idézi meg.

A Séta a GUIDE@HAND Budapest okostelefonos alkalmazás „Tematikus” sétái között található, amely ingyenesen tölthető le az Apple Store-ból és a Google Play-ből egyaránt. A Sétát használat előtt szintén le kell tölteni ezért a használata közben már nincs szükség internet elérésére.

Az esemény keretében az okostelefonos séta első részébe lehet belekóstolni a fejlesztők segítségével.

Időpont
2023. április. 28. (péntek), 10:00-13:00

Helyszín
1024 Budapest, Mechwart liget (Szökőkút)

A séta koordinátorai és egyben a résztvevők fogadói
Márkus Zsolt László (SZTAKI) és Weisz Zsolt (SZTAKI)

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a  szabo.hajnalka@sztaki.hu e-mail címen lehet.

A regisztráció határideje: 2023. április 27. 16:00

A Hajnali háztetők okostelefonra készített változata újfajta, komplex élményen keresztül kívánja megszerettetni, népszerűsíteni az olvasást. Az interaktív irodalmi séta Ottlik Géza azonos című regényének cselekményszálát követve a városon át mutatja be a történet szereplőit és helyszíneit, miközben a kor Budapestje elevenedik meg az okostelefon képernyőjén. A regényből elhangzó részletek előre meghatározott útvonalon, azok vélt, vagy valós helyszínein, illetve a köztük megtett útszakaszok között hangzanak el. A regényrészletek szüneteiben pedig a húszas, harmincas évek kulturális és társadalmi viszonyait válogatott audiovizuális anyagok jelenítik meg: korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép. A Mechwart ligetből induló és a Petőfi Irodalmi Múzeumnál végződő hatórányi, részletekben (is) végigjárható séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra.

Felkészülés a sétára:

  • Évszaknak megfelelő öltözet és kényelmes sétára alkalmas cipő választása.
  • A budapesti belváros környezet miatt fülhallgató vagy headset használata.
  • A GUIDE@HAND Budapest alkalmazás magyar nyelvű változatának és a felajánlott Budapest térkép letöltése.
  • GPS használat engedélyezése az alkalmazás számára.
  • „Ottlik nyomában – Interaktív irodalmi séta” című séta letöltése magyar nyelven.

„Ottlik nyomában - Interaktív irodalmi séta” címmel 2012-ben készült okostelefonos, interaktív séta a SZTAKI eLearning Osztályának módszertani és informatikai vezetésével, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével.

A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Szöveg és kép: Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet2023-04-28