Viaszmesék a dzsungelből: Kreatív meseműhely a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárában

Kreatív meseműhely 10 alkalmas programsorozat célja a 7-12 éves gyermekek anyanyelvi, ének-zenei és vizuális kompetenciáinak fejlesztésén túl a komplex személyiségfejlesztés és a tanulási módszerek, képességek támogatása művészetpedagógiai, élménypedagógiai módszerek alkalmazásával. 

A meseműhelyen való részvétel feltétele legalább kezdő szintű olvasási képességhez kötött.

A foglalkozás során kooperatív, páros és egyéni munkaformákban is dolgozunk. A projekt az élményalapú oktatás, valamint az olvasás és a művészetek jelenlétének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet a fiatalok életében. A műhely a könyvek által segít megismerni, feldolgozni és átélni a zeneszerzők műveit, és nyújt maradandó élményt a művészetek testvérkapcsolatának bevonásával. Minden alkalom alkotással zárul, melyhez kényelmes, maszatolást jól tűrő ruházat ajánlott.

A nyolcadik alkalomra szeptember 16-án, szombaton, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárban (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) kerül sor 11.00 és 13.00 óra között. 

Ezúttal egy papírszínház segítségével a dzsungelbe kalauzoljuk magunkat. A kis papagáj története a segítő mesék egyik legszebb példája, amelyben a mesét hallgatók elhihetik, hogy bármi megtörténhet a saját életükben is, és ők is hősökké válhatnak. Arra tanít, hogy mindenki találja meg a saját kicsi lépéseit, melyek majd a megoldáshoz vezetnek, még akkor is, ha elsőre az reménytelennek tűnik.A résztvevő gyermekek a foglalkozás ideje alatt csoportos és egyéni játékokban vesznek részt, és kiderül, mit csomagolnánk magunkkal egy lakatlan szigetre. Vitamintorna zenés, mozgásos gyakorlattal felidézzük a dzsungelben élő állatok mozgásait, közösen dolgozzuk fel a papírszínház mese üzeneteit, majd megalkotjuk a saját viaszképünket méhviaszkréta és vasaló segítségével.A foglalkozáson élménypedagógiai módszerekkel dolgozunk, hogy ne csak a tárgyi emlékek, hanem a közösen eltöltött, minőségi idő is élmény maradjon hosszú távon.Az élményajándékokat kedvelő gyermekek számára is ajánljuk a foglalkozást!

A részvétel ingyenes, de a férőhelyek száma limitált, így regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a mesezenede@gmail.com e-mail címen lehet, melyre a gyermekek nevét, életkorát kell elküldeni.
 
A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a Budapest Könyvfőváros 2023, a könyvtár és a műhelyvezető honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.
 
Szöveg és kép: Rózsavölgyi Anett


2023-09-16